UV-bestendig (UV-werend) en krasbestendig (kraswerend)

UV-werend:
Bij glasheldere of geinte kunststof platen heeft men het over “UV-werend en de gangbare term “UV-bestendig” wordt niet gebruikt. De term “UV-werend” heeft niets te maken met “zonwering”. Met de term “UV-werend” bedoelt men dat het materiaal zelf niet verkleurt door inwerking van (zon)licht gedurende een bepaalde tijd en afhankelijk van de omstandigheden.

Er bestaat een “fabrieksgarantie” maar met bovenstaande omschrijving is daar natuurlijk alleen in uitzonderlijke gevallen (aantoonbare productiefouten) aanspraak op te maken. Wij zien bijv. kunststof bootruiten of windschermen van balkons van 30 jaar oud die er nog mooi uit zien. Ook zien we kunststof ruiten van 10 jaar oud die al verweerd zijn. Dat kan naast inwerking van (zon)licht vele andere oorzaken hebben en die zijn vaak niet te achterhalen.

Acrylaat ( Plexiglas Perspex) van een goede kwaliteit is “UV-werend”. De term “Acrylaat-UV” zal u dus niet tegenkomen omdat acrylaat van zichzelf al UV- werend is. Acrylaat verkleurt dus niet of nauwelijks door inwerking van (zon)licht.

Inwendige scheurtjes kunnen na vele jaren in de zon wel ontstaan bij het goedkopere “acrylaat XT” (het zg. craquelé). Vooral als acrylaat gebogen (onder spanning) gemonteerd wordt kan dit verschijnsel optreden. Bij het wat duurdere “acrylaat gegoten” komt dit minder voor.

Bij polycarbonaat ( Lexan Lexaan Macrolon) moet goed opgelet worden. Er is gewoon polycarbonaat wat na een jaar in de zon vergeeld is. Dit materiaal is wel slagvast, maar het verkleurt snel. Dat wordt door alle fabrikanten gemaakt voor binnengebruik (verkopen wij nauwelijks). Wij verkopen doorgaans “Polycarbonaat UV” (UV-werend). Bij polycarbonaat komt craquelé niet voor.

Een oude vergeelde kunststof ruit is meestal een polycarbonaat ruit die niet UV-werend is. Het kan ook een discutabele kwaliteit van een ander materiaal zijn.

Het materiaal PET is er ook in een “gewone”en een “UV-werende” uitvoeringen. Wij verkopen alleen PET-UV (UV-werend). Ook bij PET komt craquelé niet voor.

Krasbestendig / krasvast (kraswerend):
De termen “krasbestendig” en “krasvast” worden niet gebruikt. De term die gebruikt word is “kraswerend” en dat betekent; bestand tegen een licht schurende belasting. (bijv. opwaaiend zand of veelvuldig aanraken en/of schoonmaken).

Wij leveren polycarbonaat-UV kraswerend. Dat is vrijwel onbreekbaar en volledig glashelder. Deze platen zijn voorzien van coatings die de hardheid van glas benaderen. Wel duur, maar op het gebied van glasheldere kunststoffen is dit het hoogst haalbare. Polycarbonaat is het enige materiaal wat in deze kraswerende uitvoering leverbaar is. Dit materiaal kan alleen vlak toegepast worden (niet gebogen). Ook dit materiaal kunt u via onze calculatie/bestel-module bestellen.

De gangbare kwaliteiten Acrylaat, polycarbonaat en PET zijn niet kraswerend. Acrylaat kan door z’n harde oppervlak echter best een stootje hebben. Polycarbonaat-UV is ietsje krasgevoeliger. PET-UV is wat krasgevoeligheid betreft vergelijkbaar met polycarbonaat. Deze materialen worden veelvuldig voor bootruiten, windschermen, beglazing, machine-vensters en allerlei andere toepassingen gebruikt.