Uitzetten en krimpen

Glasheldere kunststoffen zetten uit als het warmer wordt. Dat geldt voor acrylaat, polycarbonaat en PET Het is van belang bij buitengebruik. Als u ruiten schroeft of opsluit in een sponning moet u in ons klimaat rekening houden met max. 3 mm. per meter. Anders gezegd; als u op een hele koude dag een plaat van 1 meter lang zou monteren dan is deze plaat op een hele warme dag (max.) 3 mm. groter. Het is daarom aan te raden om (indien mogelijk) niet te lange stukken te gebruiken.

Sommige zijruiten van een kajuit-zeiljacht zijn soms meer dan 2 meter lang. Voor de afdichting moet zo’n ruit natuurlijk heel goed vastgezet worden. Vaak gebeurt dat d.m.v. schroeven en kitten. Soms zelf met verzonken schroeven zodat er geen beweging mogelijk is. Het is dan maar te hopen dat de boot even veel (en op het zelfde moment) uitzet. Bijv. een getinte ruit neemt eerder warmte aan dan een witte kajuit. Wij zien regelmatig gebarsten lange bootruiten of men heeft problemen met de afdichting. Vaak overlapt zo’n lange ruit meerdere openingen. Dan is het beter om per opening een kortere ruit te monteren.

Voor een serre, carport of afdak wil men soms graag lange stukken gebruiken. Vooral in de lengterichting van de platen moet dan ruimte genoeg zijn.