Schroeven en kitten kunststof ruiten

SCHROEVEN:
Zorg vanwege het uitzetten/krimpen voor ruimte in de gaten en zet schroeven vooral niet te vast.
Vooral bij grotere platen worden verzonken gaten in het plaatmateriaal zelf afgeraden. Een verzonken schroefkop zoekt immers het midden van een gat en dan is er geen beweging meer mogelijk. Schroeven met een kunststof ringetje ertussen vinden wij een goede manier van bevestigen. Dat kan ook met verzonken schoeven met kunststof rozetringen.

Waarschuwing kitten en lijmen acrylaat XT:
Acrylaat XT is een mooi helder materiaal, perfect egaal van dikte en goedkoper dan andere types acrylaat. Acrylaat XT wordt voor vele doeleinden gebruikt, maar door de manier van produceren heeft het een inwendige spanning.  Die spanning is geen probleem, tot het in aanraking komt met foute chemische stoffen uit kit, lijm of schoonmaakmiddelen. Gebruik daarom nooit kitten of lijmen waarvan u niet zeker weet of ze geschikt zijn voor acrylaat XT.

KITTEN (LIJMEN EN AFDICHTEN):
Als u kunststof ruiten wilt kitten en/of lijmen (ook op boten) adviseren wij de industriële kit “Ropabond 2”. Deze verlijmende en afdichtende kit wordt o.a. gebruikt in de bouw, auto-industrie, professionele scheepsbouw, caravanbouw enz. Het is een zuivere MS-polymeer. Het is zuurvrij, er is geen primer nodig, het tast geen materialen aan, het is UV-bestendig en het blijft flexibel, waardoor een blijvende afdichting wordt verkregen. Na een dag hecht het al aardig en daarna neemt de hechting toe, totdat na 8 dagen de volledige hechting is bereikt. Acrylaat (ook XT)polycarbonaat-UV en PET-UV kan gelijmd worden op aluminium, ijzer, polyester, hout en op vele andere materialen (niet op polypropeen en polyetheen). Het is wel duur vergeleken bij een kit uit de bouwmarkt, maar ook onze eigen testen hebben uitgewezen dat deze kit uitstekend werkt. U kunt deze kit per tube online bestellen op de webshop van de fa. JS scheepstechniek.
www.watersportaanbieding.nl/lijm-producten/1173-ro…

Als u moet afstrijken, zorg er dan voor dat u geen kit van de ruit hoeft te verwijderen. Laat waar mogelijk de beschermfolie zitten en plak het gedeelte af waar geen kit mag komen. Als er toch kit op de ruit komt, dan beslist niet proberen te verwijderen met een of ander middel, maar “los pellen” als het enigszins hard geworden is.

Een transparante kit kan als afdichting dienen, maar de hechting is doorgaans nog geen 50% van een gekleurde kit. Op dit moment is de techniek nog niet zover dat men alle stoffen die nodig zijn voor een goede hechting in een transparante kit kan verwerken.