Voorzetglas warmte- en geluidsisolatie

Omdat het plaatsen van dubbel glas een kostbare zaak is, vooral als daarvoor ook de kozijnen vervangen moeten worden, kan gekozen worden voor het plaatsen van voorzetglas. Meestal doet men dat aan de binnenzijde.

Daar kan ook glashelder acrylaat of polycarbonaat voor gebruik worden. Er kan met latjes of profielen een extra sponninkje aan een kozijn worden gemaakt waar het voorzetglas in geplaatst kan worden. Men werkt ook met magneetstrips of klittenband, zodat het in de zomer eventueel makkelijk te verwijderen is.

De stilstaande luchtlaag tussen het glas en het voorzetglas zorgt voor de warmte-isolatie. Daarom is de dikte van de platen voor de goede werking niet zo van belang. De dikte is voornamelijk van belang voor het doorzicht. Het zicht door een dunne (hol of bol staande) ruit is storend. Voor een grote voorzetruit in een woonkamer van bijv. 1,5 x 1,5 meter adviseren wij min. 6 tot 8 mm. Dat geeft ook een behoorlijke geluidsreductie. Kleinere ruiten kunnen dunner.

Als men aan de binnenzijde voor polycarbonaat kiest kan een vensterruit nog wel ingeslagen worden, maar als het polycarbonaat goed vastgezet is staat een inbreker niet zomaar binnen.

Voorzet-kunststof is door de lage investering veel sneller terug verdiend dan dubbel glas. Vergeleken met dubbel glas en nieuwe kozijnen scheelt dat zo veel, dat wij aanbevelen om niet te bezuinigen op de dikte van het voorzetglas. Als het e.e.a. optimaal uitgevoerd wordt kan de besparing op de stookkosten door voorzet-kunststof vrijwel het zelfde zijn als met dubbel glas.